Shop This Brand ~ Oktober

Merken, Tips

In de rubriek ‘Shop this Brand’ worden elke maand vijf merken uitgelicht die hun kleding op een eerlijke en duurzame manier produceren. Deze merken bewijzen dat het imago van ‘geitenwollensokken’, dat nog veelal met duurzame mode wordt geassocieerd, klinkklare onzin is. 

De Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) is nog in volle gang. Duurzame mode wordt deze week extra onder de aandacht gebracht in verschillende winkels in Nederland. En hoewel eerlijke kleding op behindmycloset altijd in spotlights staat, geef ik je deze maand nog vijf tips van merken die goed bezig zijn.

 

Chrome Legacy Window 15-10-2015 215101.bmp

Van Jos

Kleding is een uiting van jezelf, en daarmee draag je het niet één seizoen maar het liefst je leven lang. Dat is het idee waarmee Jos Van Ederen haar kleding ontwerpt. En als je het echt niet meer draagt? Dan geef je het cadeau aan iemand anders. Immers: wat mooi is doe je niet zomaar weg. De ontwerpen van Van Jos zijn vrouwelijk en tijdloos en vaak net een tikkeltje anders. Een nette blouse met een grote katoenen-strik strak om de hals, of een jurk met fotografische prints en leren-details. De kleding wordt gemaakt in Nederland. Zo werkt Van Jos samen met het Wereldwijven handwerklab, een atelier waar vrouwen met verschillende nationaliteiten en achtergronden werken om hun plaats in de maatschappij te verstevigen. Zo leren ze tussen het breien en borduren door ook de Nederlandse taal kennen en spreken.

Chrome Legacy Window 15-10-2015 215551.bmp

Granny’s Finest

Nu de wind steeds guurder wordt, de temperatuur blijft dalen en de dagen steeds donkerder lijken te worden, is er niks zo lekker dan een warm gebreide muts, trui of shawl. Al helemaal niet als je weet dat die met liefde door oma is gebreid. En als je, net als ik,  een oma hebt die liever op de tennisbaan staat of vrijwilligers werk doet, dan kun je terecht bij Granny’s Finest. Dit modemerk combineert design en ambacht en verbind jong met oud. Want breiden is ook echt niet meer alleen voor de gepensioneerde oma of opa. Granny’s Finest biedt dus niet alleen warme, handgemaakte producten maar zorgt er ook voor dat ouderen minder eenzaam zijn door ze aan het breien te zetten waarmee ze hun sociale netwerk meteen vergroten.

Chrome Legacy Window 15-10-2015 215555.bmp

ECOALF

Het Italiaanse merk ECOALF werd in 2009 opgericht door Javier Goyeneche met het doel om kleding te produceren dat echt duurzaam is. Voor Javier betekende dat: geen verspilling van natuurlijke rijkdommen. De oplossing: recycling. Het bedrijf werkt nu samen met 11 bedrijven over de hele wereld (Van Taiwan, Korea, Japan tot Mexico en Portugal) om materialen te kunnen ontwikkelen van gerecycled afval.  Zo is er al kleding gemaakt van afgedankte visnetten, sneakers van versleten banden en wordt koffiedik gebruikt voor het maken van accessoires.

Chrome Legacy Window 15-10-2015 215559.bmp

LangerChen

Een bijzondere naam met een net zo bijzondere achtergrond. Langerchen is een combinatie van de Duitse naam Philipp Langer en de Chinese Miranda Chen. Samen zette ze in 2009 het merk LagerChen op. Vanuit Shanghai produceren ze duurzame mode in hun fabriek JIECCO. Dit Duits-Chinese merk is een pionier op het gebied van eerlijke en milieu-vriendelijke kleding en arbeid in China. Informatie over de fabriek, waar meer dan 100 mensen werken, staat openbaar en is voor iedereen te raadplegen.  Het merk maakt gebruik van biologisch, gecertificeerd katoen.

Chrome Legacy Window 15-10-2015 215602.bmp

Lanius

En we blijven even in de Duitse hoek hangen. Want ook onze buren hebben goed door dat duurzame mode onwijs mooi is. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor mens en milieu. Lanius werkt graag mee aan het uitdragen van die boodschap. Al 15 jaar is het kledingmerk actief in de wereld van duurzame mode. De kleding wordt gemaakt van mooie, ecologische en natuurlijke materialen. Denk aan ecologisch wol, biologisch linnen en GOTS gecertificeerd zijde.Meer duurzame merken leren kennen? Check de rubriek ‘Shop This Brand’ van voorgaande maanden: 

April 

Mei 

Juni

Juli

September

 

3 gedachtes over “Shop This Brand ~ Oktober

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s