Shop This Brand – November

Merken, Tips

In de rubriek ‘Shop this Brand’ worden elke maand vijf merken uitgelicht die hun kleding en/of asseccoires op een ethisch verantwoorde manier produceren. Deze merken laten zien dat duurzaam en modieus prima samengaan. Duurzame trends zijn blijvend. 

matter

Matter

Geïnspireerd door traditie, authentieke prints en stijlen herinterpreteert Matterprints de moderne nomade. Yvonne en Ren richtten het merk in 2009 op na een ontmoeting in Mexico. Geïnspireerd door de stoffen, de verhalen en de contacten die ze opdoen tijdens hun reis, besluiten ze een eigen bedrijf op te zetten. Matter is een kledingmerk met een verhaal, gebouwd op directe relaties en met respect naar de herkomst. De eerste collectie is een serie van kleurrijke, vrolijke en comfortabel uitziende broeken met artistieke prints. Ze zijn niet gebaseerd op ‘fast-fashiontrends’ maar stuk voor stuk zijn het tijdloze ontwerpen. De inspiratie kwam uit verschillende culturen zoals die van India, Vietnam en Thailand. De broeken staan symbool voor vrijheid en zijn een symbool van ‘empowerment’. Op de website van Matter kun je zien wie er waar op de wereld aan de kledingstukken werkt.

rewrap

reWrap  

ReWrap is een Nederlands accessoire merk dat werkt volgens het Cradle to Cradle principe. De producten worden gemaakt van natuurlijke materialen en zijn volledig biologisch afbreekbaar. Zo vind je in de webshop een zogeheten boomtas, gemaakt van materialen als kokosvezels, natuurlijk rubber en walnoothout. Ook verkoopt reWrap sleeves voor bijvoorbeeld je laptop gemaakt van het wol van de Merino schaap. En als je er op de tas of op de hoes uitgekeken bent, kun je hem gewoon composteren. Alle producten worden overigens gemaakt in een klein atelier in Amsterdam door mensen met een handicap.

wewood

WeWood

You buy a watch, we plant a tree. Zo luidt de slogan van het Italiaanse horlogemerk WeWood. Het eerste horloge werd in 2010 ontworpen in Florence met het idee voor een vernieuwend, vooruitstrevend en duurzaam design. Later dat jaar opent WeWood het eerste filiaal in Los Angeles en gaat samenwerken met boomaanplant-partners ‘American Forests’ en ‘Trees For The Future’. Het doel van deze samenwerking is om moeder natuur te helpen herstellen door voor elk verkocht horloge een boom te planten. Inmiddels staat de teller na vier jaar op 400.000 geplante bomen. Het doel van WeWood is om in 2020 een miljoen bomen te hebben geplant. De horloges zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, afhankelijk van het soort hout. Via de website kun je zien uit welk bos het hout voor jouw klokwerk komt en kun je zien waar ter wereld er nieuwe bomen zijn geplant.

ohsevendays

OhSevenDays

OhSevenDays is opgericht door de Canadese Megan Mummery. Met de ervaringen die ze opdeed tijdens haar studie aan de Londen College of Fashion vertrok ze in 2013 naar Istanbul om vanuit daar haar eigen merk te lanceren. Het resultaat is een collectie van minimalistische, tijdloze ontwerpen met unieke pasvormen, die op een ethische wijze worden geproduceerd. Elke twee maanden komt Mummery met een nieuwe ‘weekday collection’. Daarbij maakt ze zeven verschillende setjes die elk voor een dag van de week staan. Deze kleine maar vaker verschillende collecties helpt verspilling tegen te gaan. De productie van OhSevenDays gebeurt op een ethisch verantwoorde en transparante manier. Via de blog is te zien wie de kleding voor het merk maken, wat de kosten zijn die ze maken en met welke materialen ze werken.

dyehappy

Dye Happy Textiles

Het gaat niet over de manier waarop het is geverfd, maar vooral over de handen die de stoffen hebben aangeraakt voordat onze dat deden. Het merk Dye Happy Textiles maakt Fair Trade sjaals die met de hand geweven worden door ambachtslieden van over de hele wereld. Zo komt een deel van de sjaals bijvoorbeeld uit een gebied in Noord-Thailand waar nog op traditionele wijze geweven wordt. Het wordt beschouwd als de oudste en meest waardevolle kunsten van Thailand. De oprichtster Julia liet zich bij het verven van de zijdesjaals inspireren door de natuur met een focus op milieu. Elk item is geverfd of ‘eco-printed’ in een studio waar ze gebruik maakt van gerecyclede materialen of verf op basis van natuurlijke producten.


Meer duurzame merken leren kennen? Check de rubriek ‘Shop This Brand’ van voorgaande maanden: 

April 

Mei 

Juni

Juli

September

Oktober 

2 gedachtes over “Shop This Brand – November

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s