Shop This Brand – December

Dieren, Mensenrechten, Merken, Tips

In de rubriek ‘Shop this Brand’ worden elke maand vijf merken uitgelicht die hun kleding en accessoires op een ethisch verantwoorde manier produceren. Deze trend, waarbij met respect voor mens, milieu en natuur wordt gehandeld, raakt niet uit de mode. Zien dus! 

Schermafbeelding 2015-12-05 om 17.16.35.png

HoodLamb

Welke stof heb je nodig als je een warme, duurzame en mooie jas wilt maken? Hennep, was het antwoord voor HoodLamp. Sinds 1993 vormt deze ijzersterke en milieuvriendelijke vezel de basis voor de kleding van dit merk. Twintig jaar lang heeft HoodLamp onderzoek gedaan naar hoe Hennep het best verwerkt kon worden en in combinatie waarmee. Het resultaat mag er wezen: de jassen en parka’s van een mix van hennep, biologisch katoen en gerecycled PET gaan geheid meerdere seizoenen mee. En dat zonder in te leveren op stijl en zonder dat onze natuur er onder lijdt.

Schermafbeelding 2015-12-05 om 17.16.41.png

Wunderwerk

Wunderwerk is een van de meest bekende en succesvolle groene labels in Duitsland. In 2011 werd het label opgericht door Heiko Wunder en Tim Brückmann. Beide hadden al enige ervaring in de mode: Wunder werkte als productmanager voor grote bedrijven als Tom Tailor en Esprit, Brückmann werkte voor een groot denimbedrijf, later verzorgde hij de distributie voor verschillende duurzame merken als het Britse merk People Tree. Hij respecteerde hun werkwijze en visie, en zag hoe de vraag naar deze merken alsmaar bleef groeien. Wunder en Bruckman besloten een eigen kledingmerk op te zetten die zo groen mogelijk geproduceerd moest worden. Met name plastic is voor de twee Duitsers een echte no-go. De collectie bestaat uit GOTS gecertificeerde stoffen die geen chemische behandelingen (denk aan chloor of bleekmiddelen) vereisen. Naast katoen maken ze gebruik van materialen als Tencel, Alpacawol en linnen die ze inkopen bij Modal Edelweiss, een ecologische stoffenfabrikant.

Schermafbeelding 2015-12-05 om 17.16.44.png

Khula

Unieke schilderingen, foto’s, graffiti en illustraties van Zuid-Afrikaanse kunstenaars, geprint op tassen. Het tassenmerk Khula produceert ethische tassen in samenwerking met artiesten. Moniek van Erven, van oorsprong Nederlandse, is de stichter van het merk. Tijdens een bezoek aan Johannesburg wordt ze verliefd op de stad en haar ondernemende sfeer: op deze plek lijkt alles mogelijk. Ze raakt geïnspireerd door kunstenaars die zich uitten over de Zuid-Afrikaanse samenleving door middel van hun kunst. Van Erven vind het zonde dat hun stem en boodschap niet ver reikt. Ze wil dat het visuele commentaar en de gedachten van deze artiesten, veelal gericht op de sociale of politieke aspecten van het land, een breder publiek moet bereiken. Het resultaat: draagbare en functionele kunstobjecten.

Schermafbeelding 2015-12-05 om 17.16.47.png

Studio Jux

Toen Jitske Lundgren na haar master ‘Textile Design’ aan het welbekende Institut Français de la Mode‘, ging werken voor verschillende kledingmerken als designer, raakte ze steeds meer teleurgesteld in de mode-industrie. Het was de manier waarop deze sector met mensen omging, dat Lundgren deed besluiten het anders te gaan doen. Samen met Carlien Helmink runt ze nu het kledingmerk Studio Jux. De kleding is minimalistisch en oogt in eerste opzicht nogal gewoontjes. Als je iets langer en beter kijkt, zie je dat het hem zit in de details, de stoffen en de kwaliteit van de ontwerpen.

Schermafbeelding 2015-12-05 om 17.16.49.png

L’herbe rouge

De manier waarop mensen leven, hoe voorwerpen worden gebruikt, en hoe kleding wordt gedragen is de basis van L’herbe Rouge. Het Franse merk zoekt naar de balans tussen verantwoord consumeren, functioneel design en de esthetiek ervan. Het vertaalt zich naar materialen en productieprocessen die het milieu en de mensen respecteren. Het recyclen van afvalwater, de integratie van hernieuwbare energie en eerlijke handel zijn sleutelbegrippen voor L’herbe Rouge. De kleding is een mix van alledaagse en comfortabele items, aangevuld met pasvormen die net even anders ogen. Bijzonder kenmerk: sommige kledingstukken kunnen ook achterstevoren gedragen worden.


Meer duurzame merken leren kennen? Check de rubriek ‘Shop This Brand’ van voorgaande maanden: 

April 

Mei 

Juni

Juli

September

Oktober 

November

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s