Wegwijs in het keurmerken-landschap

Dieren, Mensenrechten

Welke keurmerken zijn er voor kleding en waar staan die voor? Deze tool laat het zien. 

Eerder schreef ik het artikel ‘Keurmerken in de kledingindustrie: waarom ze niet (gaan) werken‘, waarin verschillende mensen hun mening gaven over het dilemma met keurmerken. Aanleiding van het verhaal: keurmerken zijn er wel in de supermarkt (denk aan biologische rijst, biefstuk met een ‘beter leven’ logo of scharreleieren), maar zelden kom je ze tegen in de kledingwinkel.
Tot zover het keurmerkenvraagstuk. Want of je nu voor of tegenstander bent, de keurmerken die er zijn geven consumenten wel meer inzicht over de achtergrond van een kledingstuk. Althans: als je weet waar die voor staan. Hieronder lees je meer over de meest voorkomende keurmerken in de kleding-industrie.

 

Naast de keurmerken in de tool hierboven, die door onafhankelijke organisaties en OH_BL_recycled-materialsOH_BL_organic-cottoninstanties zijn opgericht, nemen kledingmerken steeds vaker zelf het initiatief. Een voorbeeld daarvan is het ‘Hema better life kleding‘ logo. De zegel met het groene blaadje vind je terug op onder meer t-shirts en sokken van biologisch katoen of panty’s van gerecycled materiaal. Enkele T-shirts worden wel gecertificeerd volgens het Organic Content Standard of het Global Organic Textile Standard. Het ‘Recycled Materials’ logo op de panty is daarentegen een logo van HEMA zelf, en kent geen onafhankelijke controle.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s