Over

  • Behindmycloset 

Welke verhalen gaan er schuil in je kledingkast? Dat is de vraag waar ik mij sinds een aantal jaar mee bezig hou. Want weet jij door wie jouw kleding wordt gemaakt en onder welke omstandigheden textielarbeiders in Bangladesh, India of China werken? Weet jij hoe het is gesteld met mensenrechten, het dierenwelzijn en de milieu-aspecten die komen kijken bij de productie van onze kleding? En heb je enig idee hoe grote en minder grote merken anno nu om gaan met een essentieel thema als duurzaamheid?

Zo’n vier jaar geleden begon ik (Emy Demkes) een zoektocht naar de verhalen die zich schuilhouden ‘achter’ mijn eigen kledingkast. Als fanatieke shopper begon ik mij na de ramp met Rana Plaza (24-04-2013) en het bericht over angorawol (wol van angorakonijnen) steeds meer te realiseren dat er ook een keerzijde zit aan al die mooie, en vooral ook goedkope kleding. Ik wilde niet nogmaals geconfronteerd worden met het feit dat de merken waarbij ik graag mijn kleding kocht, betrokken zouden zijn bij een ramp zoals  Rana Plaza waarbij meer dan 1100 mensen om het leven kwamen. Of dat ik er na het zien van een undercover filmpje, waarin konijnen hardhandig en onverdoofd werden leeggeplukt, achter moest komen dat er in mijn kast twee vesten hingen met daarin dit angorawol verwerkt.

Zodoende begon ik mij tijdens mijn studie journalistiek meer te verdiepen in de achtergronden van onze kleding. Op mijn blog belicht ik nu de kant van de mode-industrie die we vaak liever niet zien, maar die er wel degelijk is. En hoewel deze verhalen soms ver van ons af lijken te staan, zijn ze dichterbij dan we ons realiseren. De kleding die gemaakt wordt in lagelonenlanden is namelijk voor het overgrote deel voor de westerse markt. Loop een kledingwinkel binnen en kijk wat er in het label staat: ‘made in India’, ‘made in Bangladesh’, ‘made in China’. Onze manier van consumeren vereist veel. Een volle tas kleding voor twintig euro is eerder regel dan uitzondering. En wie betaalt de werkelijke prijs? Volg behindmycloset en kom erachter.

img_0980

Gastlezing kinderarbeid in de kledingindustrie – Unicef studententeam Amsterdam 03-05-2016

Lezing over de impact van de industrie op mens en milieu en de gevolgen van ons consumptiegedrag – SGP jongerendag 10-03-2018 

Welke problemen doen zich voor in de kledingindustrie? En wat zijn de oplossingen?  – GroenLinks Festival 16-06-2018

  • Emy Demkes  

Ik ben geboren op 7 september 1995 in Voorburg. Na het afronden van mijn havo in 2012 ben ik in 2016 cum laude afgestudeerd aan de Hogeschool voor Journalistiek (FHJ) in Tilburg. Momenteel werk ik als freelance kledingjournalist voor o.a. OneWorld en De Correspondent. Naast schrijven over de achtergronden van onze kleding vertel ik er ook graag over. Je kunt mij uitnodigen als spreker voor lezingen, debatten, gastcolleges, etc.

Voor meer informatie neem contact op: contactpagina.

Een gedachte over “Over

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s