Over

  • Behindmycloset 

Welke verhalen gaan er schuil in je kledingkast? Dat is de vraag waar ik mij sinds een aantal jaar mee bezig hou. Want weet jij door wie jouw kleding wordt gemaakt en onder welke omstandigheden textielarbeiders in Bangladesh, India of China werken? Weet jij hoe het is gesteld met mensenrechten, het dierenwelzijn en de milieu-aspecten die komen kijken bij de productie van onze kleding? En heb je enig idee hoe grote en minder grote merken anno nu om gaan met een essentieel thema als duurzaamheid?

Zo’n drie jaar geleden begon ik (Emy Demkes) een zoektocht naar de verhalen die zich schuilhouden ‘achter’ mijn eigen kledingkast. Als fanatieke shopper begon ik mij na de ramp met Rana Plaza (24-04-2013) en het bericht over angorawol (wol van angorakonijnen) steeds meer te realiseren dat er ook een keerzijde zat aan al die mooie, en vooral ook goedkope kleding. Ik wilde niet nogmaals geconfronteerd worden met het feit dat de merken waarbij ik graag mijn kleding kocht, betrokken zouden zijn bij een dergelijk incident als bij Rana Plaza. Of dat ik er na het zien van een undercover filmpje van dierenrechtenorganisatie PETA, waarin te zien is hoe konijnen onverdoofd worden leeggeplukt en geslagen, achter moest komen dat er in mijn kast twee vesten hingen met daarin angorawol verwerkt.

Zodoende begon ik mij tijdens mijn studie journalistiek meer te verdiepen in de achtergronden van onze kleding. Op mijn blog belicht ik nu de kant van de mode-industrie die we vaak liever niet zien, maar die er wel degelijk is. En hoewel deze verhalen soms ver van ons af lijken te staan, zijn ze dichterbij dan we ons realiseren. De kleding die gemaakt wordt in lageloonlanden is namelijk voor het overgrote deel voor de westerse markt. Loop een kledingwinkel binnen en kijk wat er in het label staat: ‘made in India’, ‘made in Bangladesh’, ‘made in China’. Onze manier van consumeren vereist veel. Een volle tas kleding voor twintig euro is eerder regel dan uitzondering. En wie betaalt de werkelijke prijs? Volg behindmycloset en kom erachter.

img_0980

  • Emy Demkes  

Ik ben geboren op 7 september 1995 in Voorburg. In 2016 ben ik cum laude afgestudeerd aan de Hogeschool voor Journalistiek (FHJ) in Tilburg. Momenteel werk ik als freelance (mode)journalist voor OneWorld. Naast schrijven over mode vertel ik er ook graag over. Je kunt mij uitnodigen als spreker.

Voor meer informatie neem contact op: contactpagina.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s