Angorawol: kan het nu wel of niet?

Dieren, Mijn kledingkast

Het is alweer even geleden: de ophef die ontstond rondom de verkoop van vesten waar angorawol in verwerkt zat. Veel grote kledingconcerns, waaronder H&M, deden het dieronvriendelijke materiaal in de ban. Maar hoe (on)verantwoord is angorawol nu eigenlijk?

Voor degene die het ontgaan is of ter opheldering: De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) maakte met een verborgen camera beelden in Chinese fabrieken waar angorakonijnen letterlijk werden leeggeplukt. De haren zouden later gebruikt worden voor het maken van wollenkleding, die onder andere bij kledingketen Hennes en Maurits (H&M) en C&A in de rekken hing.

Al snel na het openbaar maken van het filmpje bleek een groot aantal bekende kledingconcerns afnemer te zijn van deze wolsoort. De verontwaardiging bij de kledingconsument was dan ook groot. Klanten van het Zweedse kledingconcern kwamen massaal in protest en als reactie daarop konden klanten hun kleding terug brengen en het aankoopbedrag terug krijgen. Maar het kwaad was al geschied. H&M is nu helemaal gestopt met de afname van angorawol maar er zijn nog genoeg merken die het wel in hun kleding verwerken. Verantwoord of niet?

dsc_1106

In mijn eigen kast vond ik ook een vestje van H&M waar angorawol in verwerkt zat

 

Jeanne Tres fokt al meer dan dertig jaar angorakonijnen en weet dus veel van het dierenwelzijn van deze konijnensoort af. Zo kan het wol van angorakonijnen volgens Tres wel degelijk op een nette en goede manier verkregen worden. “Het haar van angorakonijnen groeit snel en kan erg lang worden. Je moet het regelmatig bijknippen om de konijnen goed te kunnen onderhouden.” Zelf verkoopt ze de haren door via haar eigen website.

Toch geeft Tres aan dat je beter geen kleding kunt kopen bij (grote) kledingconcerns en winkels waar angorawol in verwerkt zit. “Angorakonijnen die puur worden gehouden voor de afname van wol worden vrijwel in alle gevallen op een slechte manier behandeld. Het gaat bij hen niet, zoals het bij mij wel zo is, om de liefde voor de beestjes maar enkel en alleen om het geld.” Volgens Tres zitten in Nederland, Duitsland en Engeland vrijwel alleen fokkerijen die de konijnen houden als hobby. “Het wol dat voor de kledingindustrie wordt gebruikt komt grotendeels uit China, Korea, Indonesië of Zuid-Amerika. Angorakonijnen worden daar vastgebonden en handmatig geplukt en geschoren, net zoals in het filmpje van PETA te zien is.” Volgens Tres kun je dus beter geen kleding kopen waar angorawol in verwerkt zit, tenzij je er 100% zeker van kunt zijn dat het wel op een goede manier verkregen is.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s