Misstanden in Cambodjaanse kledingindustrie

Mensenrechten

Afgelopen week bracht Human Right Watch (HRW) een nieuw rapport naar buiten over de arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken in Cambodja. Terwijl de regering reeds afspraken maakte om de textielwerknemers te beschermen tegen ernstige schendingen, lijkt daar niks van te zijn terechtgekomen.

Uit het 140 pagina’s tellende rapport blijkt dat er nog altijd veel mis gaat als het gaat om de rechten van mensen die werkzaam zijn binnen de kledingindustrie. Zo staat in het rapport dat de, overwegend vrouwelijke, werknemers nog vaak gedwongen worden tot overwerk en regelmatig gediscrimineerd worden.

hetrapport

     Kinderarbeid 

In 11 van de 73 onderzochte fabrieken was er zelfs sprake van kinderarbeid. De ergste misstanden werden ontdekt in kleinere fabrieken, die in opdracht van en als onderaannemer voor de grotere fabrieken produceren.

     Veel macht

Volgens Human Right Watch ligt de verantwoordelijkheid om deze schendingen aan te pakken niet alleen bij de Cambodjaanse overheid zelf, maar moeten de merken die hierbij betrokken zijn ook ingrijpen. “Veel van de geproduceerde kleding in de fabrieken die wij hebben bezocht is bestemd voor de westerse markt”, aldus Aruna Kashyap, onderzoeker bij Human Right Watch. “Hier zitten veelal bekende internationale merken achter die veel macht hebben.”

hrw

Naar aanleiding van de gevonden problemen is HRW met een zestal merken, waaronder H&M, Adidas en Gap, rondom de tafel gaan zitten. Zowel H&M als Adidas zullen voortaan meer openbaarheid tonen over hun productieketen door onder andere de namen van hun leveranciers bekend te maken. Daarnaast heeft de organisatie de Cambodjaanse regering opgeroepen om strenger toezicht te houden op de arbeidsinspecties en systematisch bij te houden hoe de fabrieken op verschillende punten scoren.

Volgens Kashyap moeten de betrokken merken ook hun verantwoordelijkheid opeisen en hun machtsrol inzetten om betere arbeidsomstandigheden te kunnen bewerkstelligen. “De merken moeten ieder hun eigen bijdrage leveren om ervoor te zorgen dat minimum lonen worden nageleefd, de gezondheid van werknemers niet in geding komt en de omstandigheden in de fabriek aan de normen voldoen.

fotocredit: © 2014 Samer Muscati/Human Rights Watch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s