In de rubriek ‘Shop this Brand’ worden elke maand vijf merken uitgelicht die hun kleding op een eerlijke en duurzame manier produceren. Deze merken bewijzen dat het imago van ‘geitenwollensokken’, dat nog veelal met duurzame mode wordt geassocieerd, klinkklare onzin is. Oordeel zelf :
Studio April
Voor wie van kwalitatieve en mooie leren tassen houdt maar ook graag duurzaam consumeert kan goed terecht bij Studio April. Ontwerpster Amanda Hofman zette het merk op omdat ze bezorgd raakte over de manier waarop wij als consumenten leerproducten consumeren en hoe dat ons milieu schaadt. Zonde, aangezien er al zoveel leer om ons heen is dat niet eens gebruikt wordt. Met die gedachte maakt ze nu van oude leren banken, stoelen en jassen nieuwe, handgemaakte producten.
Under Protection
Een duurzaam lingeriemerk: het bestaat echt. Under Protection is een Deens merk, gevestigd in Kopenhagen, dat een enorme collectie aan ‘sustainable underwear’ aanbiedt. Slipjes, bh’s en bikini’s van tencel, gerecycled polyester, organisch katoen en bamboe. Bij Under Protection kun je er van uitgaan dat je kleding of lingerie van een duurzame materiaalsoort is gemaakt. Daarnaast produceren ze in fabrieken in India, die gecontroleerd worden door de Fair Wear Foundation, waar goede arbeidsomstandigheden worden gegarandeerd.
Under Protection werd eerder genomineerd voor de ELLE Style Award 2014.
Reformation
Reformation is in 2009 opgezet door Yael Aflalo. In een fabriek in ‘Down Town’ Los Angeles worden de limited-edition collecties ontworpen en geproduceerd. Alles op een zoveel mogelijk duurzame manier. Zo dienen duurzame stoffen en tweedehands kleding als materiaal voor nieuwe ontwerpen. De fabriek heeft daarnaast een warmte-reflecterend dak voor het opwekken van nieuwe energie en zijn zowel de hangers als verpakkingen in de winkels 100% recyclebaar. Het doel waarmee Aflalo zijn merk zes jaar geleden opzette geldt nog steeds als de missie van Reformation: ‘Ons doel is om de bewustwording rondom de impact die de mode-industrie heeft op het milieu bij te brengen bij de consument en door tegelijkertijd een duurzaam alternatief te kunnen bieden. We willen anderen inspireren om op een duurzame manier modieus te zijn.’
A peace treaty
A peace treaty (APT) is opgezet door Farah Malik, een Pakistaanse moslim, en Dana Arbib, een Libische jood. Toen zij elkaar in 2008 tegen het lijf liepen in Rome bleek dat ze beide een grote passie deelde voor handgemaakte spullen met aandacht voor de technieken en makers daarachter. Met de ervaringen die ze opdeden tijdens de verre reizen die ze maakten en landen die ze bezochten zette ze A peace treaty op: een textiel en sieraden merk. Elk jaar presenteren ze een nieuwe collectie die zowel haar oorsprong kan kennen uit de toppen van het Andes gebergte als uit de uitgestrekte woestijnen van Azië.
Amour Vert
‘Amour Vert’ is de Franse vertaling voor Green Love. Het Amerikaanse merk vertaald dit naar het gebruik van innovatieve materialen en duurzame vezels voor het maken van de kleding. Het niet gebruiken van giftige kleurstoffen en het produceren van zo min mogelijk afval tijdens de productie komen daar nog eens bovenop.
Amour Vert is een kledingmerk die aansluit bij de moderne, kritische consument. Daarbij gaat het er niet alleen om dat we er goed uit moeten zien, maar ook om de manier waarop we dat doen.
Het Amerikaanse merk heeft een vestiging in San Francisco. Via de website kun je ook bestellingen plaatsen bij (internationale)webshops die items uit de collecties van Amour Vert aanbieden.
4 gedachtes over “”