De tweedehandsjes van Europa

Tips
Op 15 januari 2014 lanceren Thijs Verheul en Sjuul Berden het online-platform United Wardrobe. Nog geen jaar later is UW uitgegroeid tot de sociale modemarktplaats voor het kopen en verkopen van tweedehands kleding. 

Met een aanbod van bijna 10.000 paar sneakers, 11.000 accessoires en een toevoer van 3.000 nieuwe producten per dag heeft UnitedWardrobe een kledingkast waar menig tienerhart sneller van gaat kloppen. Een blik op de lijst van meest gezochte zoektermen – ‘Nike air max’, ‘crop top’ en ‘adidas Superstar’ – verraadt enigszins welk publiek ze trekken. Hoewel veel jongeren tot een aantal jaar geleden nog een vies gezicht trokken bij de vraag of ze wel eens tweedehands kleding kochten, lijken Thijs en Sjuul daar verandering in te hebben gebracht. Thijs: “Onze grootste doelgroep zijn meiden tussen de 18 en 24 jaar. En dat weerspiegelt zich in het soort kleding dat op UW wordt aangeboden.” Broeken, t-shirts, jassen en rokken zijn veelal afkomstig van merken als H&M, Pull&Bear, Zara, Brandy Melville of Vero Moda.  Hippe ketens die tegenwoordig in elke binnenstad vertegenwoordigd zijn en waar jonge meiden graag de laatste trends shoppen, zonder al te diep in de buidel te hoeven tasten.
Kledingstukken die op de website worden verkocht

Kledingstukken die via de website worden verkocht

Verdienmodel
Ondanks de snel toenemende populariteit van de website, verdienen Thijs en Sjuul er zelf nog maar weinig aan. “Afgelopen maand heb ik voor het eerst normaal mijn salaris uitbetaald gekregen. Alle verdiensten hebben we tot nu toe geïnvesteerd in het verder ontwikkelen van onze site.” Over elke transactie berekent UW tien procent van het verkoopbedrag voor eigen inkomsten. “Als een verkoper een T-shirt voor twintig euro verkoopt, ontvangen wij twee euro en krijgt de verkoper de overige achttien. Pas als koper en verkoper overeenstemming hebben bereikt, wordt het geld afgeschreven van de rekening van de koper, en pas als hij of zij het product in ontvangst heeft genomen, wordt het geld op de rekening gestort van de verkoper. Op deze manier hebben oplichters geen kans.”

Profielpagina's van verkopers

Profielpagina’s van verkopers

Duurzaamheid
De jonge start-up is met name populair onder tieners. “Het is niet alleen een site waar je kleding op kunt aanbieden en kunt kopen, maar UW heeft ook een sociale functie. Gebruikers kunnen met elkaar chatten en je kledingkast kun je koppelen aan jouw Facebook-pagina. Daarnaast worden alle foto’s gescreend. Dat wil zeggen dat onduidelijke foto’s waarop de producten niet goed te zien zijn worden verwijderd en eigen gemaakte foto’s zijn een vereiste.” Hoewel de grootste doelgroep in de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar valt, zijn het vooral de wat oudere bezoekers waar UW aan verdient, zegt Thijs. “Vrouwen van rond de 28 tot 35 geven veruit het meest uit. Ze kopen duurdere spullen en kopen daarnaast ook meer. In de toekomst willen we meer bewustwording creëren rondom duurzaamheid. We hebben gezien dat onze oudere doelgroep daar veel waarde aan hecht en daarnaast weten veel van onze gebruikers niet dat het kopen van tweedehands kleding überhaupt duurzamer is dan het kopen van nieuw.” Maar of de UW-gebruiker daar echt belang aan hecht, dat denkt Thijs niet. “Het is ook niet zo dat we het enorm gaan benadrukken. We wijden er hooguit een aparte pagina aan waar we een aantal ‘facts’ neerzetten over kleding.”

Sjuul Berden (links) en Thijs Verheul

Sjuul Berden (links) en Thijs Verheul

Grootste kledingkast van Europa
Nu het in Nederland allemaal goed verloopt en steeds meer mensen de website weten te vinden, richten Sjuul en Thijs hun pijlers nu op de rest van Europa. “We zijn al begonnen in België en hebben plannen om UW op de Duitse markt te introduceren. In de toekomst willen we de grootste modemarktplaats van Europa worden waar je als Amsterdamse gebruiker bijvoorbeeld kleding kunt kopen van iemand uit modehoofdstad Milaan of Parijs.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s