Met geen 4 maar ruim 50 collecties per jaar hebben de fast-fashion ketens de kledingindustrie in een stroomversnelling gebracht. Jouw t-shirt is al uit de mode, als je hem net aan het hangertje in je kast ophangt. Ons consumptiegedrag vereist nogal wat. Gelukkig zijn er genoeg ontwerpers die wel rekening houden met mens en milieu. Maak kennis met de fashion designers van de toekomst.
Hoe lopen we er over tien of twintig jaar bij? Als je kijkt naar foto’s van zoveel jaar geleden, dan is duidelijk op te merken dat we er toch anders uit zijn gaan zien. We dragen andere kleding, hebben andere haarkapsels en maken ons anders op. Alhoewel de jaren ’60 helemaal terug zijn in de mode, oogt de kleding uit die tijd voor de meeste mensen nogal ouderwets en oubollig. Over tien jaar zeggen we dat waarschijnlijk ook over de kleding die we nu dragen. Trends zijn nu eenmaal een kwestie van komen en gaan. Sinds de jaren ’90 is de kledingindustrie daarnaast ook nog eens in een stroomversnelling belandt. Hoewel we vroeger genoegen moesten nemen met vier tot acht collecties per jaar (winter, zomer, herfst en lente) loopt dat aantal nu op tot zo’n vijftig. Je kunt je voorstellen dat trends minder lang meegaan, en elkaar in een raptempo opvolgen. De inspiratie om keer op keer met iets nieuws te kunnen komen is voor grote ketens soms moeilijk te vinden. Maar gelukkig zijn er genoeg fashionweeks waar grote namen als Gucci, Valentino en Stella McCartney hun ontwerpen tonen die weer ter inspiratie gebruikt kunnen worden. Lees: gekopieerd kunnen worden. Maar dat is overigens niks nieuws – dit gebeurd al zolang er fast-fashionketens zoals H&M, Zara en Primark bestaan. Gelukkig zijn er ook ontwerpers die bezig zijn met de mode voor morgen. Kleding waarbij wordt nagedacht over de impact ervan op mens en milieu. Deze mensen kijken weliswaar ook terug in de tijd. Maar niet met het idee: hoe maken we dit na? Maar met het idee: hoe kan het beter?
Precious Waste
Plastic tasjes, wie wordt er niet gek van? Michelle Baggerman ging de uitdaging aan om van dit wegwerpartikel een hoogwaardig materiaal te maken. De slechte eigenschappen wist ze te verbeteren en de goede te behouden. Het leidde tot ‘Precious Waste’, een textiel dat is gemaakt van gebruikte plastic tassen die zijn gesponnen tot garens en vervolgens geweven. De tas is door puur handwerk getransformeerd tot een mooi sterk materiaal waar nieuwe tassen van kunnen worden gemaakt die veel langer meegaan. En dat zonder chemicaliën, verhitting of elektriciteit. De tassen zijn te zien in de ABN AMBRO hotspot in het Ketelhuisplein.
Your Future Is Here, the Post-Couture clothing store
We willen allemaal een duurzame en humane kledingindustrie die past bij onze waarden. Maar is dat ook mogelijk? The Post-Couture Collective introduceert ’s werelds eerste kledinglijn, speciaal ontworpen om door moderne machines – denk aan 3d printers en lasersnijders – geproduceerd te worden. Ontwerpen worden softwarematig afgestemd op de wensen van de klant. Vervolgens digitaal verkocht of gedeeld, en kunnen daarna lokaal geproduceerd worden in een wereldwijd netwerk van Makerspaces. De makers en bedenkers van deze technologie luiden een nieuw tijdperk in op het gebied van kleding-design, verkoop en productie. Waar? Kleine Berg 32A
Rethinking High Fashion Shoes
WHAT IF we biofabricate our uppers? Dat is één van de vragen waarover shoenontwerper Kristel Peters zich buigt in haar project ‘Rethinking High Fashion Shoes’ voor KASK, School of Arts in Gent. Hierin exploreert zij de toekomst van schoenenmode binnen het idee van circulaire economie.
Met haar onderzoek wil ze de mode- en schoenenwereld triggeren om ‘future proof’ te ontwerpen. Bewustwording staat centraal in de installatie. Het publiek ervaart live ‘Growing shoes’. Levende organismen bepalen het uiteindelijke ontwerp. De installatie omvat een levende groeischoen en mycelium proeven die ze als artiest bij het Myco Design Lab van Mediamatic in samenwerking met Officina Corpuscoli en de Universiteit Utrecht ontwikkelt. Te zien in het Klokgebouw, nummer 50.