Een statement tegen de gangbare creatiewijze

Ontwikkelingen

Dure ‘high fashion’ schoenen zijn geen haar beter dan die van goedkopere merken, zo blijkt uit een analyse van wetenschappelijke studies gericht op de schoenindustrie. Een Vlaamse designer, die eerder schoenen ontwierp voor Dries van Noten, wil de industrie aan het denken zetten en aansporen naar een meer ecologisch verantwoord en duurzaam schoendesign. “Ik wil de impact terugbrengen naar nul.” 

Beetje bij beetje winnen duurzame materialen steeds meer terrein in de mode-industrie. Zo maakt conventioneel katoen langzamerhand plaats voor een biologische variant, wordt steeds meer leer gelooid zonder dat daar chemicaliën of chroom aan te pas komen en maken merken steeds vaker gebruik van materialen als hennep en tencel. De impact die deze industrie heeft op ons milieu wordt op deze manier stapje voor stapje ingedamd. Echt snel gaat dat niet. En produceren zonder enige impact? Geen sprake van. Toch zijn we dankzij onderzoekers en designers misschien al wel verder dan we dachten, zo blijkt maar weer tijdens een bezoek aan de Ducth Design Week.

DSC_0938  DSC_0937

‘Alice wants to reduce the environmental impact of shoe design to zero’. Dat is de zin waarmee schoenontwerpster Kristel Peters haar project ‘Rethinking High fashion Shoes‘ inleidt. Alice is een modulair schoendesign gemaakt met ‘additive manufacturing’, oftewel 3D-printing. Peters onderzoekt hiermee de mogelijkheden van ‘biobased materials’ in combinatie met nieuwe technologieën om zo tot een duurzame schoen te komen. “Tot nu toe heb ik geëxperimenteerd met verschillende materialen zoals hennep en rode biet, zo vertelt Peters. “Uiteindelijk bepalen de levende organismen in de potjes hoe het ontwerp er uiteindelijk uitziet.”

DSC_0936

Tot nu toe is de Belgische ontwerpster niet verder gekomen dan de neus van de hak. “Ik heb eerst een prototype gemaakt en van daaruit ben ik begonnen. Je ziet dat het project nog volop in ontwikkeling is, maar het begint al enige vorm te krijgen.” Hoelang het duurt voordat we daadwerkelijk op de recyclebare no-impact hakken van Peters kunnen lopen, zonder daar onze nek mee te breken, daar weet Peters geen antwoord op te geven. Het project is dan ook vooral een statement tegen de gangbare creatiewijze bij het ontwerpen van schoenen in de ‘high fashion industry’. Met als doel: het verspreiden van een ecologisch verantwoorde denkwijze in de modewereld.


Het project ‘Rethinking high fashion shoes’ van Kristel Peters is tot zondag te zien in het Klokgebouw op de Dutch Design Week in Eindhoven. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s