Stawberry Earth Fair-Style

Other

Dit weekend werd voor de tweede keer het Strawberry Earth Fair georganiseerd. Het tweedaagse event biedt een podium voor creatievelingen die zich bezighouden op het gebied van duurzame mode, design, film of eten. Maar hoe ‘fair’ is de kleding van de festivalbezoeker zelf? 

Een uur na de opening van het festival op vrijdagmiddag begint het terrein van Roest in Amsterdam aardig vol te lopen. De bezoekers van Strawberry Earth zijn voornamelijk jonge, hip-uitziende mensen, die zich bij aankomst enigszins onwennig over het onbekende terrein bewegen. Buiten staan picknicktafels waar hongerige festivalgangers hun trek kunnen stillen met knapperige insectensnacks onder het genot van een glas Amsterdams spuitwater. Eenmaal binnen wordt je als Strawberry Earth bezoeker ondergedompeld in een waar walhalla van duurzame initiatieven. Start-ups, ontwerpers en merken; allemaal zijn ze vertegenwoordigd op de Fair. Hoewel hun ideeën en initiatieven flink uiteen lopen – van verticale tuinen voor aan je woonkamermuur tot toxic-free tampons – hebben ze allemaal één ding gemeen: duurzaamheid is geen bijkomstigheid maar een vereiste. Dat een bewust leven prima samengaat met esthetiek en genieten, bewijzen deze initiatieven des te meer. Hoe kijkt de festivalbezoeker daar zelf tegen aan? Zijn ze zelf ook duurzaamheid bezig?

DSC_0832

Brechtje Troost (38), bezoeker

“Op dit moment draag ik een nep leren rok, en een simpel basic T-shirt. Ik vind materialen erg belangrijk. Zo draag ik het liefst kleding van katoen en zijde – als het maar een natuurlijk product is. Ik geef graag wat meer geld uit aan kwantiteit en kwaliteit. Dan maar een wat kleinere garderobe. Daarnaast combineer ik regelmatig tweedehands met simpele basics. Door tijdloze kledingstukken te kopen, raak je er minder snel op uitgekeken.”

DSC_0830

Actrice Thekla Reuten (40) , ambassadeur Strawberry Earth Academy

“Zowel in mijn privé leven als tijdens mijn werk loop ik regelmatig tegen de vraag aan: hoe kan ik betere keuzes maken om bij te dragen aan een meer duurzame wereld? Toen ik gevraagd werd om ambassadeur te worden voor Strawberry Earth was ik dan ook meteen enthousiast. Als bekende Nederlander voel ik mij wel verantwoordelijk om de boodschap – hoe belangrijk het is om bewuste keuzes te maken –  te verspreiden. Zo heb ik niet voor niks gekozen voor een pak van Stella McCartney.”

DSC_0847

Tony Tonnaer (47), eigenaar Kings of Indigo

“Mijn kleding koop ik meestal in het buitenland. Londen is waar veel van mijn kleding vandaan komt. Het is niet omdat ik de kleding hier niet mooi vind, maar vooral om praktische redenen. Zo ben ik voor mijn werk vaak op reis en breng ik veel tijd door in buitenlandse steden. In welke winkel je mij niet tegen het lijf zult lopen? Bij de Primark of H&M. Veel te chaotisch allemaal. Die drukte, die prijzen…. nee daar kom je mij zeker niet tegen.”

DSC_0822

Sivan Breemhaar (27), mede-oprichter Afriek

“Op dit moment heb ik mezelf een shop-lock opgelegd. Ik mag dus even helemaal niks uitgeven. Even op de centen letten. Als ik winkel, dan koop ik alleen duurzaam. Zo kom ik graag bij tweedehandswinkels. Of het moeilijk is om duurzame keuzes te maken? Nee, zo ervaar ik dat niet. Al moet ik wel toegeven dat ik de kleding van Zara nog steeds erg mooi vind. Maar shoppen doe ik er niet hoor, dat kan ik echt niet meer over mijn hart verkrijgen. De set die ik nu draag is van Afriek, het merk dat ik samen met Kars Gerrits heb opgezet na ons bezoek Rwanda. We combineren Afrikaanse prints met Nederlands design.”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s