Mensenrechten, Tips

Ze staat in de duurzame top 100 van Trouw, werd door vakblad Textilia geselecteerd voor hun Fashion Powerlist top 100 en door Het Parool genomineerd als Amsterdammer van het jaar. Marieke Eyskoot (38) heeft zich met haar eigen bureau ‘talking dress’ de afgelopen jaren op de kaart weten te zetten als de sustainable fashion en lifestyle expert. In gesprek met Marieke Eyskoot.

~

Vanwaar die interesse voor duurzame en eerlijke kleding?

“Ik hou heel erg van kleding en daarnaast heb ik altijd een soort betrokkenheid gevoeld als het aankomt op het creëren van een betere wereld. Door mijn jarenlange ervaring bij de Schone Kleren Campagne realiseerde ik me steeds meer hoe krom en vertekend de mode-industrie is. Wij, als inwoners van de westerse wereld, zijn blij met nieuwe kleding maar vragen ons nauwelijks af wie dat voor ons maakt en onder welke omstandigheden dat gebeurd. Mijn interesse voor eerlijke kleding is dus eigenlijk ontstaan door een combinatie van mijn passie voor kleding en mijn betrokkenheid en inzet voor mensenrechten.”

~

“Meer mensen waren bezig met eerlijke kleding dan ik dacht”

fotocredit: Justine Leenarts

fotocredit: Justine Leenarts

Voordat je met ‘Talking Dress’ begon heb je dus voor de Schone Kleren Campagne gewerkt, waarom koos je ervoor om iets voor jezelf te beginnen?

“Op feestjes en andere gelegenheden werd ik vaak gevraagd over mijn werk. Dat waren dan vragen als: waar kan ik goede kleding kopen? En waaraan kan ik zien dat mijn kleding op een eerlijke manier is gemaakt? Ik merkte dat er eigenlijk veel meer mensen geïnteresseerd waren in eerlijke kleding dan ik dacht. Alleen wisten ze vaak niet hoe. Mijn kennis besloot ik op te schrijven, en dat resulteerde in mijn boek ‘Talking Dress’.”

~

Achter in het boek staat ook een ‘shopgids’ met eerlijke shop-adressen. Hoe weet je dat deze winkels ook daadwerkelijk duurzaam zijn?talkingdress

“Met meer dan tien jaar ervaring in de kledingindustrie leer je een hoop. In die jaren heb ik fabrieken over de hele wereld bezocht en kan ik dus wel een redelijke inschatting maken over wie ‘the good and the bad-guys’ zijn. Maar dat wil nog niet zeggen dat alle winkels in de gids ook daadwerkelijk helemaal perfect zijn. Je weet het namelijk nooit 100% zeker.”

~

Wat voor kleding hangt er bij jou in de kast?

“Voornamelijk Nederlandse merken. Daarnaast heb ik ook veel tweedehands kleding. Als jong meisje ging ik al graag naar zogeheten vintagewinkels en dat doe ik nu eigenlijk nog steeds.”

~

Niks van Zara of H&M?

“Nee. Ik heb echt nog nooit iets gekocht bij de Zara. Waarom zou ik? Er zijn zoveel andere merken die mijn geld veel meer waard zijn.”

~

‘Eerlijke kleding is de toekomst’, zo geef je aan in je boek. Gaat het de goede kant op?

“Ja voor een deel wel. Je ziet bijvoorbeeld dat consumenten zich steeds meer bewust worden van de wijze waarop kleding wordt gemaakt. Ze stellen steeds vaker de vraag wie er achter hun kleding zit en op welke wijze het is geproduceerd. Maar toch moet er nog veel gebeuren. Nog steeds worden er te veel mensen uitgebuit binnen de textielindustrie en zijn de arbeidsomstandigheden vaak nog onmenselijk.”

~

Met je boek richt je je vooral op de consument. Denk je ook dat van hen de oplossing voor dit probleem moet komen?

“Deels wel ja, maar ook alle andere betrokken partijen moeten hieraan bijdragen. Zowel de productiebedrijven als de regels van overheden en de keuzes die de consumenten maken moeten uiteindelijk voor het verschil zorgen.”

~

“Ik heb nog nooit iets bij Zara gekocht”

fotocredit: Justine Leenarts

fotocredit: Justine Leenarts

Een veel gehoord tegenargument van de consument is: eerlijke kleding kan ik niet betalen, het is te duur.

“Dat is niet altijd waar. Ja als je kijkt naar de prijskaartjes van de Primark dan is het inderdaad moeilijk om een duurzaam merk te vinden die daarmee kan concurreren. Maar dat is ook het probleem: we moeten af van het idee dat als zo goedkoop mogelijk moet. Want als je kon kiezen voor een T-shirt dat drie keer zo duur is als een Primark-shirt maar wel tien keer zo lang meegaat, waarvoor zou je dan kiezen?”


 

Meer weten over het boek dat Marieke Eyskoot schreef?                                                                                   Voor jurkenvanmaria.nl schreef ik onlangs een recensie over ‘Talking Dress’.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s