C&A: ‘Redelijk op weg, kan beter’

Merken

Gisteren viel het wekelijkse stapeltje foldertjes weer op de deurmat. Alhoewel er eigenlijk nooit krantjes bij zitten van winkels waar ik zelf graag kom, kijk ik ze uit nieuwsgierigheid toch altijd even door. Dit keer zat er een opvallende bij: die van de C&A. De kledinggigant gaat voor 100% duurzaam. Maar is C&A nu echt zo groen als de folder ons doet geloven?

Bio-katoen: dat is waar het bij C&A om draait. In het foldertje kom je er niet omheen. Overal springen de woorden ‘duurzaam’ en ‘bio-cotton’ nadrukkelijk tussen de tekst en foto’s uit. Nieuw is de keuze voor het gebruik van dit materiaal door het Nederlandse kledingconcern niet. Tien jaar geleden, zo geeft C&A zelf aan, begonnen zij al met de afname van biologisch katoen. In 2012 werd C&A als concern uitgeroepen (door zichzelf) als grootste afnemer van biologisch katoen. Dit alles stond in een soortgelijke folder die vorig jaar op mijn deurmat viel. ‘Wij zijn de nummer één in de wereld als het gaat om de verkoop van kleding van bio-katoen’, zo was te lezen. En daar bleef en blijft het niet bij: in 2020 wil C&A alle katoenen kleding voor 100% duurzaam geproduceerd hebben.

DSC_1155

Het is een flink en opvallend streven. Niet dat C&A een grote uitzondering is door bio-katoen in productie te nemen, immers probeert bijna elk merk zich tegenwoordig steeds meer en meer te profileren als ‘duurzaam’. Toch doet C&A er nog een schepje bovenop door ons als lezer te laten geloven dat zij op dit gebied koploper zijn door uitspraken te doen als ‘grootste afnemer’ en ‘100% duurzaam’. Maar is dit terecht?

Als we ‘Rank a Brand’ moeten geloven, is het antwoord: nee. Volgens deze onafhankelijke organisatie die merken beoordeeld op duurzaamheid scoort C&A op schaal van A(hoog) tot E(laag) een C. ‘Redelijk op weg, kan beter’, zo staat erbij. Dit resultaat is gebaseerd op een rapport die bestaat uit vragen, onderverdeeld naar categorieën die verschillende aspecten van duurzaamheid behandelden. Na een analyse van het rapport valt al snel op dat C&A op het gebied van ‘Milieubeleid’ buitengewoon goed scoort, hierbij gaat het dan voornamelijk over de materiaalkeuze. Geen onverwachte uitkomst gezien de focus van het kledingconcern op bio-katoen. Wat betreft CO2 emissies, duurzame handel en arbeidsomstandigheden laat C&A het flink van zich afweten. Als we Rank a Brand moeten geloven is C&A dus geen haar beter dan H&M. Toch laat C&A meer merken onder zich, dan boven. De eerste stap in de goede richting is in elk geval gemaakt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s