Aan het begin van een moderevolutie

Mensenrechten, Mijn kledingkast

Vandaag is het fashionrevolutionday, een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij de negatieve en schadelijke gevolgen van de mode-industrie. Door de ramp met Rana Plaza in Bangladesh werd goed duidelijk dat er nog veel mis is binnen de productieketens van kledingmerken. En hoewel we inmiddels twee jaar later zijn, valt er nog altijd veel te verbeteren.

Fashion revolution day (#FASHREV) is een initiatief van Fashion Revolution, een internationale coalitie bestaande uit ontwerpers , wetenschappers , schrijvers , zakelijke leiders en parlementsleden. Met deze dag vragen ze aandacht voor de misstanden die zich nog dagelijks afspelen binnen de mode-industrie om zo rampen zoals die in Bangladesh, waarbij meer dan duizend textielarbeiders om het leven kwamen, te kunnen voorkomen. Het uiteindelijke streven is naar een systemische hervorming van de productieketen.

Schermafbeelding 2015-04-23 om 14.50.51.png

Hoe?

Volgens de organisatie zijn wij ons als consument te weinig bewust van de processen en effecten die bij het maken van een kledingstuk komen kijken. Wij kopen onze kleren zonder erbij na te denken wie of wat daarachter zit of zitten. Het is vanzelfsprekend. Fashion Revoltion wilt met deze jaarlijks terugkerende dag niet alleen de slachtoffers van Rana Plaza herdenken maar ook zorgen voor een veranderende opstelling van de consument. We moeten met een kritische blik kijken naar de kledingindustrie en aan ontwerpers, merken en andere betrokkenen de vraag durven te stellen: ‘Wie heeft onze kleding gemaakt?’ Alleen al het stellen van deze vraag zou volgens de organisatie al kunnen zorgen voor een grote verandering.

8_FRD_actions_landscape

“We believe in a fashion industry that values people, the environment, creativity and profit in equal measure. Our mission is to bring everyone together to make that happen.”

Join us:  #FashRev

 

Events

Wereldwijd zijn er nu 65 landen die deelnemen aan de Fashion Revolution. Nederland is er daar één van. Vandaag worden er verschillende evenementen georganiseerd die aansluiten bij de visie en de onderwerpen die Fashion Revolution onder de aandacht wilt brengen. Klik hier voor het overzicht.

Meedoen? Zo doe je dat: 

IMG_20150424_082028

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s