Zijn kledingmerken bereid te verduurzamen?

Dieren, Mensenrechten, Merken, Ontwikkelingen

Coolcat, Wehkamp, G-star en HEMA willen werken aan het verduurzamen van hun textielketen. Afgelopen woensdag hebben zij samen met nog 23 andere merken toegezegd het IMVO Convenant Duurzame Kleding en Textiel te zullen ondertekenen. Van een doorbraak is echter nog geen sprake. De overeenkomst treedt pas in werking als er voor 4 juli minimaal 35 bedrijven bereid zijn gevonden zich bij het Convenant aan te sluiten.

De Bijenkorf liet deze maand als eerste merk weten het Convenant te zullen ondertekenen. Afgelopen woensdag werd duidelijk dat er nog tientallen merken zijn die zich willen aansluiten bij de overeenkomst. Vanilia, Coolcat, Zeeman, Wehkamp, G-star en HEMA zijn daar enkele van. “In totaal hebben 27 merken nu toegezegd mee te willen doen”, vertelt Paul te Grotenhuis van brancheorganisatie INretail. Hoewel het doel van 35 aangesloten bedrijven daarmee nog niet gehaald is, zegt hij enthousiast te zijn. “We zijn blij met de eerste resultaten en gaan ervan uit dat spoedig meer merken zullen aanhaken.” Ook de voorzitter van het Convenant, Pierre Hupperts, is positief. “Het ziet er nu naar uit dat het beoogde doel gewoon gehaald gaat worden.”

Schermafbeelding 2016-06-03 om 21.14.10.png

Naast de Bijenkorf ondertekenen de volgende merken op 4 juli het Convenant: Wehkamp, Zeeman, HEMA, Coolcat, MS Mode, America Today, Miss Etam, Steps, WE Fashion, O’Neill, Sting , Costes, G-Star, Claudia Sträter, Expresso, Vanilia, Summum Women, Manderley, Okimono, Essenza, Lampe Technical Textiles, Schijvens Corporate Fashion, Jolo, BizNiz Confectie, HAVEP, Groenendijk.

Ruim drie maanden geleden werd het Convenant, dat moet zorgen voor een verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kleding- en textielsector, openbaar gemaakt. Een coalitie bestaande uit de Nederlandse brancheorganisaties VGT, Modint en Inretail, de vakbonden FNV en CNV, een aantal maatschappelijke organisaties en de Rijksoverheid, sloten zich erbij aan. Gisteren kwamen zij samen met kledingbedrijven en minister Ploumen bijeen. Bijna dertig bedrijven hebben toen gezegd mee te willen werken aan het verduurzamen van hun textielketen.

Hoewel dit aantal niet genoeg is om te kunnen spreken van een doorbraak, zijn de brancheorganisaties positief gezind, zo laat Grotenhuis weten. “We weten dat er meer ketens, merken en producenten van plan zijn aan te haken.” Ook Minister Ploumen zei er tijdens de bijeenkomst het volle vertrouwen in te hebben. “Ik ben blij dat er al zoveel bedrijven zijn die de weg naar betere arbeidsomstandigheden en meer transparantie willen bewandelen. Ik reken erop dat de rest snel volgt, zodat we daadwerkelijk aan de slag kunnen.”

Op 4 juli moet het Convenant door alle deelnemende partijen worden ondertekend. Op die dag zal duidelijk worden of er ten minste 35 kledingmerken, die samen minimaal 30 procent van de omzet in de Nederlandse mode- en kledingmarkt vertegenwoordigen, bereid zijn gevonden om zich te binden aan het akkoord.


Meer weten over wat er inhoudelijk in het Convenant staat? Je leest het hier. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s