Afspraken textielsector: eerste doelstelling gehaald?

Dieren, Mensenrechten, Merken, Ontwikkelingen

Het IMVO Convenant Duurzame Kleding en Textiel dat in maart door de Sociaal Economische Raad (SER) werd gepresenteerd, heeft hoogstwaarschijnlijk de eerste doelstelling behaald. Nadat de Bijenkorf afgelopen week als eerste merk liet weten het Convenant te hebben ondertekend, zegt de voorzitter van de overeenkomst, Pierre Hupperts, dat het ernaar uitziet dat het beoogde doel, van 35 aangesloten merken, gehaald gaat worden. 

Ruim drie maanden geleden werd het convenant, dat moet zorgen voor een verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kleding- en textielsector, openbaar gemaakt. Een coalitie bestaande uit de Nederlandse brancheorganisaties VGT, Modint en Inretail, de vakbonden FNV en CNV, een aantal maatschappelijke organisaties en de Rijksoverheid, sloten zich erbij aan. Deze maand moet duidelijk worden of er ten minste 35 kledingmerken, die samen minimaal 30 procent van de omzet in de Nederlandse mode- en kledingmarkt vertegenwoordigen, bereid zijn om zich te verbinden met het akkoord. “Het ziet er nu naar uit dat we dit doel zeker gaan halen”, aldus Hupperts.

Schermafbeelding 2016-06-03 om 21.14.10.png

Op 27 mei maakte de Bijenkorf bekend het Convenant als een van de eerste te hebben ondertekent. ‘Als retailer zullen wij initiatieven nemen om transparantie en duurzaam ondernemerschap te vergroten’, aldus de Bijenkorf

Na de Bijenkorf ook C&A? 
Volgens Jeroen van Dijken, secretaris van de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Textiel (VGT), zijn er naast de Bijenkorf en Groenendijk Bedrijfskleding nog meer winkelketens die hebben toegezegd te zullen tekenen. “Welke namen dat zijn, kan ik nog niet zeggen. Waarschijnlijk wordt dit op woensdag acht juni bekendgemaakt.”
De woordvoerder van C&A, Kim Boomsma, laat al wel weten dat zij aanstaande woensdag aanwezig zullen zijn bij een bijeenkomst om verder geïnformeerd te worden over het Convenant. Of dit betekent dat zij daarmee ook een van de deelnemende partijen zullen zijn, is onduidelijk.

Risico’s opgespoord
Op vier juli moet uiteindelijk definitief bekend zijn wie er allemaal mee gaan doen, vertelt Jeroen van Dijken. “Op die dag wordt het Convenant definitief getekend.” De merken die zich erbij aansluiten, moeten binnen een jaar na ondertekening, een due diligence proces uitvoeren. Hierbij worden de risico’s binnen de textielketen opgespoord en in kaart gebracht. Op basis daarvan moeten de bedrijven een jaarlijks plan presenteren aan het secretariaat van het Convenant waarin ze laten zien hoe ze de geconstateerde problemen gaan aanpakken. De negen thema’s waar op dit moment specifiek aandacht aan moet worden besteed, zijn: 1. Discriminatie en gender; 2. Kinderarbeid; 3. Gedwongen arbeid; 4. Vrijheid van vakvereniging; 5. Leefbaar loon; 6. Veiligheid en gezondheid werkplek; 7. Grondstoffen; 8. Watervervuiling en gebruik chemicaliën, water en energie; 9. Dierenwelzijn.

‘Te weinig concrete doelen’
De partijen die hebben gewerkt aan de overeenkomst, streven in elk geval naar de opzet van twee collectieve projecten; een op het gebied van leefbaar loon en een op het gebied van vakbondsvrijheid. De Schone Kleren Campagne (SKC), de organisatie die zich inzet voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, gaf eerder aan het Convenant niet te zullen ondertekenen omdat het volgens hen onder meer ontbrak aan duidelijke afspraken omtrent een leefbaar loon. “Tijdens de onderhandelingen hebben we voorgesteld dat bedrijven zich ten doel zouden stellen om binnen vijf jaar het gat tussen het huidige loon van kledingarbeiders en een leefbaar loon te overbruggen, op een door de bedrijven zelf te kiezen manier. Maar dat wilde de kledingbranche niet”, liet Tara Scally van de SKC destijds weten. In het plan staat nu dat de deelnemende partijen ernaar moeten streven in 2020 minimaal een leefbaar loon in de productie- of toeleveringsketen te kunnen hanteren.

15870503054_0455f62d2f_b

Lilianne Ploumen (Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) ondertekende in maart als eerste het Convenant. De SKC is benieuwd of Ploumen de merken die niet mee willen werken dit keer ook bij naam en toenaam noemt, net zoals ze bij het Bangladesh Akkoord deed. Ze uitte toen flinke kritiek op onder meer Coolcat en Wibra omdat de kledingbedrijven weigerden het akkoord te ondertekenen.

Ermee stoppen 
Hoewel de SKC afstand heeft gedaan van het akkoord, gaat het er nu vooral om dat er genoeg bedrijven bereid zijn gevonden om mee te werken aan de plannen. Voor de merken die het Convenant ondertekenen, geldt een looptijd van vijf jaar. Binnen die vijf jaar moeten de risico’s door de merken zelf binnen de keten in kaart worden gebracht en moet op basis daarvan een plan van aanpak worden opgesteld. Vanaf twee jaar na ondertekening kan een partij ervoor kiezen ermee te stoppen. Maar voordat het zover is, eerst nog maar eens afwachten hoeveel bedrijven er daadwerkelijk zullen meedoen. Wordt vervolgd……

Advertentie

Een gedachte over “Afspraken textielsector: eerste doelstelling gehaald?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s