HET VERHAAL ACHTER UGG: DEEL 2/3

Dieren, Mensenrechten, Merken, Mijn kledingkast

In deze drieluik neem ik je mee op reis naar verschillende landen. Van de fabrieken in Cambodja, Vietnam en China tot aan de schapenhouderijen in  Australië en het hoofdkantoor in Amerika. Gaandeweg kom je alles te weten over de achtergronden van UGG. Vandaag deel II: Het materiaal.

Deel I nog niet gelezen? Hier lees je hem terug. 

Schapen
Het materiaal is het handelsmerk van UGG; met het warme en zachte voetenbedje aan de binnenkant en het suède leer aan de buitenkant. Volgens het Amerikaanse merk worden alleen schapenhuiden gebruikt die afkomstig zijn als afvalproduct van de vleesindustrie. Fel tegenstander zijn ze van het zogeheten mulesing, een praktijk waarbij de huid van het achterste van een schaap wordt weggesneden om te voorkomen dat uitwerpselen in de vacht blijven hangen en (brom)vliegen er eitjes in leggen. Mulesing gebeurd zonder verdoving en de open wonden zijn vatbaar voor infecties.

Deckers believes muelsing is cruel and inhumane and does not source sheepskin from sheep that have been muelsed.’

australische-schapen

Merinoschapen

Dat UGG dit zo nadrukkelijk benadrukt op de website is te wijden aan de kritiek die het bedrijf eerder kreeg rondom de betrokkenheid bij dieronvriendelijke praktijken. Een daarvan heeft te maken met de keuze van UGG om wol van het merionoschaap te gebruiken. Dit is een wolsoort die veel wordt gebruik in de kledingindustrie; het kriebelt niet en is erg dik. Australië is met 80% van de wereldwijde populatie aan merionosschapen de grootste exporteur. Mulesing is een praktijk die in dit land veel wordt toegepast omdat hier het probleem met de bromvlieg het grootst is en omdat er geen wetgeving is die het verbied. “Landen waar merionowol vandaan komt, hebben wet- en regelgeving omtrent het houden van dieren, maar dat is geen garantie dat die dieren een goed leven hebben”, vertelt Femke Zandberg van Bont voor Dieren. “En ondanks alle regels is mulesing in Australië wel toegestaan.” Volgens haar collega Nicole van Gembert, zijn er genoeg andere methoden om de vlieg af te weren maar is het wegsnijden van de huid de minst kostbare. “Het kost 32 cent per schaap meer om het op een andere manier te doen”, zo stelt Gembert in een uitzending van Zembla over merinowol.

Mulesing is niet het enige probleem in Australië. Dierenrechtenorganisatie PETA publiceerde vorig jaar een filmpje (zie hieronder) die undercover werd gemaakt op een schapenhouderij in Australië. Op de beelden is te zien hoe medewerkers hardhandig schapen scheren waarbij de dieren tot bloedend aan toe worden geslagen en geschopt.


Dierenwelzijn
Hoewel Australië als grootste leverancier van merinowol in de wereld in 2004 heeft toegezegd in 2010 te zullen stoppen of minderen met het niet verdoofd toepassen van mulesing, worden er elk jaar nog 10 miljoen lammetjes gemulesed. Australië loopt daarmee flink achter op bijvoorbeeld Nederland als het gaat om dierenwelzijn. Er bestaan geen wettelijke eisen over hoe een procedure als mulesing moet worden uitgevoerd en er is geen wettelijke verplichting om pijnverdoving toe te passen. UGG geeft aan daarom geen 100% merinowol van boeren uit Australië af te nemen en eist van de leveranciers een certificaat die aantoont dat de schapen niet zijn onderwerpen aan mulesing. Zandberg snapt niet goed wat het bedrijf daarmee bedoeld. “Het is niet duidelijk of UGG nu wel of geen merionowol uit Australië koopt. Wol kan natuurlijk niet een beetje merino zijn, het is van merinoschapen of het is van een ander schapenras. De enige manier om mulesing tegen te gaan is door het inkopen van schapenvachten waarvan je 100% zeker weet dat deze ingreep niet bij de schapen is toegepast. UGG is zo’n grote speler dat zij zulke eisen moeten kunnen stellen.” Deckers, het moederbedrijf van UGG, heeft nog niet gereageerd op de vraag hoe zeker wij kunnen zijn dat UGG niet betrokken is bij deze dieronvriendelijke praktijken. Een medewerkster van UGG Benelux verwees naar het beleidsdocument van UGG rondom ‘animal welfare’ en zei daarbij: ‘Maar garanties heb je als consument volgens mij nooit.’


Bronnen:

http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/13-10-2014/hoe-diervriendelijk-is-merinowol/

http://www.bontvoordieren.nl/australische-merinowol-op-pijnlijke-wijze-verkregen/

http://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/wool-industry/mulesing/

http://www.uggaustralia.nl/animal-welfare-faq.html

 

 

Advertentie

2 gedachtes over “HET VERHAAL ACHTER UGG: DEEL 2/3

  1. Deckers, het moederbedrijf van UGG, heeft nog niet gereageerd op de vraag hoe zeker wij kunnen zijn dat UGG niet betrokken is bij deze dieronvriendelijke praktijken.

    Is hier inmiddels al antwoord op?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s