Tips voor een groenere garderobe #2

Mijn kledingkast, Tips

Kleding en geld uitgeven; ik doe het maar al te graag. Maar sinds ik in de wereld van duurzame kleding ben gedoken is de manier waarop ik dat doe flink veranderd. Alhoewel geen nieuwe kleding kopen nog altijd het meest verantwoord is, is dat voor een groot modeliefhebber als ik, niet altijd een optie. Maar hoe doe je dat, bewust shoppen? Deze maand: kledinghuren. 

Van de hyperconsumptie in de vorige eeuw – iedereen kocht een eigen auto, een eigen huis, boormachine, partytent, etc. – gaan we in deze eeuw meer en meer naar een deeleconomie. Want waarom zou je zelf nog een nieuwe boormachine aanschaffen, als je buurman er ook een in de garage heeft liggen die hooguit twee keer per jaar wordt gebruikt? Bekende voorbeelden van de deeleconomie zijn Airbnb, waarmee je je huis te huur kunt aanbieden, of SnappCar, met iemand meerijden die toevallig in dezelfde richting moet. De kledingmarkt is het ook niet onopgemerkt gebleven. Zo zijn er de laatste jaren een paar winkels bijgekomen waar je kleding kunt lenen: de zogeheten kledingbibliotheek.

     Designkleding 

Westerstraat_1_Bo van VeenSommige consumenten vinden het niet erg hygiënisch klinken, maar stap je bij een van onderstaande winkels over de drempel, dan denk je wel anders. Het zijn mooie winkels met jonge enthousiaste werknemers. En misschien nog wel meest belangrijk: de kleding wordt uitermate goed verzorgd en er hangen geweldige (designer)items tussen. Dus als je nu eens eindelijk een item van je favoriete ontwerper op je verjaardag of gala aan wilt, dan is dit je kans.


 

De Kledingbibliotheek – Utrecht

Bij De Kledingbibliotheek in Utrecht leen je unieke designerkleding, duurzame fairtrade outfits en leuke tweedehands kledingstukken. Het werkt heel simpel: je koopt een lidmaatschap of strippenkaart en zoekt de kleding uit die jij wilt. Met een klein abonnement (€12,50) mag je twee kledingstukken per maand lenen en met een groot lidmaatschap (€30-,) zes. Voor een strippenkaart betaal je 25 euro die goed zijn voor vier kledingstukken. Elk kledingstuk mag je vier weken dragen, daarna stop je hem bij De Kledingbiblitheek in de wasmand. Weten of de kleding die ze hebben iets voor jou is? Klik dan Hier om een kijkje te kunnen nemen in de catalogus.


 

LENA – the fashion library

Mooie kleding dragen, zonder dat het ten koste gaat van mens en milieu. Kunnen kiezen uit stijl en snit, maar nee zeggen tegen uitpuilende kledingkasten en fast fashion. Genieten van het gevoel van nieuw, maar niet perse zoveel hoeven bezitten. Dat is het nieuwe modebewust volgens LENA. LENA is de kledingbibliotheek in Amsterdam. De collectie komt in veel opzichten overeen met die van De Kledingbibliotheek in Utrecht: je vind er items van opkomende ontwerpers, duurzame labels, door jou ingebrachte stukken en vintage.

Fotocc: Bo van Veen

Fotocc: Bo van Veen

 

Anders dan bij die in Utrecht is dat je bij LENA een abonnement afsluit die gekoppeld is aan een bepaald puntensysteem. Elk kledingstuk heeft punten toegekend gekregen, gebaseerd op uniciteit, kwaliteit en stijl. Met een abonnement van €19,95 per maand leen je onbeperkt kleding tot je de 100 punten hebt bereikt. Bijvoorbeeld twee T-shirts met elk een waarde van 50 punten. Met een abonnement van €34,95 kun je voor 200 punten lenen en voor €49,95 euro voor 300 punten. Breng je een item terug, dan krijg je de punten ook weer terug op je abonnementspas. Met een strippenkaart kun je ook kleding huren. Voor €49,95 euro krijg je 500 punten. De kleding moet je dan wel binnen vijf dagen terugbrengen. Een ander leuk detail is dat je bij LENA wel de mogelijkheid hebt om een kledingstuk uit de bibliotheek aan te schaffen. Als je ergens dus echt geen afscheid van kan nemen, dan is dat dus geen probleem. Weten of de kleding die ze hebben hangen iets voor jou is? Klik dan Hier om een kijkje te kunnen nemen in de catalogus.


 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s