Tips voor een groenere garderobe #1

Merken, Mijn kledingkast, Tips

Kleding en geld uitgeven; ik doe het maar al te graag. Maar sinds ik in de wereld van duurzame kleding ben gedoken is de manier waarop ik dat doe wel veranderd. Alhoewel geen nieuwe kleding kopen nog altijd het meest verantwoord is, is dat voor een groot modeliefhebber als ik, geen optie. Maar hoe doe je dat, bewust shoppen? Deze maand: tweedehands. 

‘Closing the loop’ is een grote uitkomst voor een duurzamere productieketen. Simpelweg betekent het dat materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt zodat er geen nieuwe geproduceerd hoeven te worden – en dat scheelt grondstoffen. Voor de kledingindustrie kun je hierbij denken aan het hergebruiken van kledingstukken, oftewel tweedehands. Niet geheel toevallig schieten winkels die hierop inspelen tegenwoordig dan ook als paddenstoelen uit de grond.

IJ-hallen_hal

 

Amsterdam is, gezien het aanbod, geheid het walhalla van tweedehandskleding te noemen. De Negen Straatjes bieden een scala aan boetiekjes en Vintage-winkels. Bekende daarvan zijn Episode en Marbles. Ook de IJhallen, die niet voor niks de naam ‘grootste vlooienmarkt van Europa’ draagt, heeft een groot aanbod tweedehandskleding.

 Overzicht kwijt?

Terwijl het voor sommige modeliefhebbers een ware sport en favoriete bezigheid is geworden om de mooiste items tussen de grote hoeveelheden textiel uit te weten te vissen, is het zeker niet voor iedereen weggelegd. Voor wie graag wat meer het overzicht houdt en selectief te werk wil gaan, zijn de onderstaande adresjes wellicht een uitkomst.

Schermafbeelding 2015-05-23 om 21.18.09.pngSalon Heleen Hulsmann is een online website waar je een zorgvuldig samengestelde selectie tweedehands designer kleding, schoenen en accessoires vind. Alles wat je op de website vind is met een kritisch oog geselecteerd en is afkomstig uit recente collecties van grote namen zoals Diane von Furstenberg, Chloé, en Dries van Noten. Vintage vind je hier dus niet.

Op designer-vintage vind je net als bij Salon Heleen Hullsman een groot aanbod van luxe-merken. Van Prada tot Celine maar ook items van Zara en G-star zijn van de partij. Het leuke aan designer-vintage is dat je ook zelf een ‘eigen boetiek’ kunt openen en je (designer)items kunt aanbieden en verkopen.

United Wardrobe is eigenlijk een soort marktplaats voor kleding, schoenen, tassen en accessoires. Het aanbod is echter een stuk groter en meer gevarieerd. Reageren en bieden doe je door eerst een account aan te maken. Ook kun je zelf kleding verkopen. Hou er wel rekening mee dat een deel van de winst naar United Wardrobe zelf gaat.

Schermafbeelding 2015-05-23 om 21.00.21.png

Advertentie

Een gedachte over “Tips voor een groenere garderobe #1

  1. Bedankt voor deze leuke artikel en praktische tips.
    Ik wil nog even een adresje toevoegen aan uw lijst.
    http://www.vintage-united.com het is online boetiek met een authentieke betaalbare designer vintage of moderne kleding, tassen en schoenen. Het is betrouwbaar en prijzen liggen veel lager dan bij het fysieke winkels. Iedere item wordt zorgvuldig beoordeeld op het echtheid en kwaliteit, het is erg transparant en je krijg veel persoonlijk aandacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s