UPDATE: Gaat deze film de producent en consument wakker schudden?

Mensenrechten, Merken, Tips

Deze week was ik bij de wereldwijde première van ‘The True Cost’. Een filmdocumentaire over de wereld achter onze kledingkast. Indrukwekkend en pijnlijk tegelijk. Maar gaat ‘The True Cost’ daadwerkelijk voor verandering zorgen?  

Andrew Morgan - Director

Andrew Morgan – Director

Wie betaald uiteindelijk de prijs voor onze kleding? Dat is de vraag die als een rode draad door ‘The True Cost’ loopt. De maker en bedenker Andrew Morgan bezocht de afgelopen twee jaar verschillende fabrieken, katoenplantages en overheidsinstellingen en sprak hierbij met mensen die binnen de textiel-industrie werken. Het resultaat is een ingrijpende documentaire die je meeneemt door de donkere en modderige steegjes van Dhaka in Bangladesh tot de glamoureuze catwalks van Parijs tijdens de jaarlijkse fashionweeks. De film toont hoe schadelijk de kledingindustrie is voor het milieu en de mensen die binnen deze sector werken.

Kritiek  Afgelopen vrijdag, 29 mei, werd de film voor het eerst aan het grote publiek getoond. In achttien verschillende landen ging ‘The True Cost’ in premiere. De recensies zijn veelal lovend, maar er zijn ook enkele kritische noten te horen. Zo laat de film goed zien wat er fout gaat, maar laat het niet zo zeer zien hoe het wel moet en kan. Succesverhalen komen in de documentaire wel degelijk aan het licht.  Zo wordt het Engelse merk People Tree, dat geheel duurzaam produceert en arbeidsomstandigheden hoog in het vaandel houdt, als voorbeeld gezien van hoe het wel moet en kan. Maar daar blijft het dan ook grotendeels bij.      Contrast  ‘The True Cost’ is zeker niet de eerste documentaire die gaat over de andere kant van de kledingindustrie. Maar wat maakt deze film dan uniek of anders dan anderen? Wat opviel was het contrast.  De film is zo gemonteerd dat totaal verschillende beelden naast elkaar worden gezet of achter elkaar worden afgespeeld. Een kledingfabriek die instort waarna complete chaos uitbreekt, recht tegenover de opening van een nieuwe Primark winkel waar honderden mensen tegelijk naar binnen stormen. De ongelijkheid wordt hiermee nog eens extra benadrukt en de boodschap komt binnen. TrueCost_FilmStill_11TrueCost_FilmStill_09


Verandering moet  Waar iedereen het mee eens is, is dat er iets moet veranderen. En wel snel. Dit is niet hoe mode ooit is bedoeld en bedoeld zou moeten zijn. Mode gaat over mooie kleding, schone kleding, van kwaliteit en waar een eerlijke prijs voor moet worden betaald. ‘The True Cost’ is een film die daar wellicht een bijdrage aan kan leveren. En alleen al daarmee is Morgan alle lof voor zijn documentaire gegund. Ook zien?  Op 11 juni wordt de documentaire nog een keer getoond in Pakhuis de Zwijger. Voor kaartjes kijk hier.  Wanneer en of de film op televisie wordt uitgezonden is niet bekend. Als je niet kunt wachten, kun je hem ook hier online aanschaffen.     

Filmposter 'The True Cost'

Filmposter ‘The True Cost’

2 gedachtes over “UPDATE: Gaat deze film de producent en consument wakker schudden?

  1. Pingback: behindmycloset

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s