Groene make-over Scandinavische kledingindustrie

Mensenrechten

Scandinavië neemt de leiding op het gebied van duurzame mode. Althans, als het aan de Deense en Zweedse ministers van Klimaat en Milieu ligt. Afgelopen maand presenteerden zij een actieplan om de milieu-impact van kleding flink te verlagen.

Dat een overheid zich actief opstelt tegenover de kledingsector is niet nieuw. Kijk maar naar de vele reacties van ministeries na de fabrieksramp in Bangladesh. Veel landen hebben inmiddels een beleid of regelgeving die kinderarbeid, slechte arbeidsomstandigheden en/of uitbuiting in kledingfabrieken tegengaat en strafbaar stelt. Maar een overheid die zich nadrukkelijk en actief binnen deze sector opstelt, dat komt niet vaak voor. Scandinavië is met de lancering van een actieplan dat specifiek gericht is op het design van eigen bodem dan ook een uitzondering te noemen.

Kirsten Brosbøl, de Deense minister van Milieu en Åsa Romson, de Zweedse minister van Klimaat en Milieu presenteerden op 27 april hun ideeën onder de naam ‘The Nordic Region – Weldressed in a Clean Environment’. (De bijeenkomst is hier terug te zien). Brosbøl verklaart: “We don’t have to dress down to have a clean environment.” Tijdens de bijeenkomst wordt al snel duidelijk dat de Deense minister groot vertrouwen heeft in de door haar genoemde ‘groene make-over van de kledingindustrie’. “Ik geloof dat Scandinavië potentie heeft een leider te worden op het gebied van duurzaam design, consumptie en productie.”

De Zweedse minister aan het woord, rechts van haar staat de Deense minister

De Zweedse minister aan het woord, rechts van haar staat de Deense minister

 Inhoud

Het actieplan richt zich voornamelijk op het ontwerpproces van kleding. Brosbøl verwijst naar Europese cijfers die laten zien dat de milieu-impact van producten voor tachtig procent bepaald wordt tijdens het designproces. Oftewel: De schadelijke effecten van de Scandinavische textielproductie kunnen volgens haar tot wel tachtig procent worden teruggedrongen door veranderingen in het ontwerp.

‘Rethinking’

Om daartoe te kunnen komen staat er wel wat te gebeuren. “Rethinking” lijkt

De Deense minister van Milieu

De Deense minister van Milieu

daarbij het sleutelwoord te zijn. “Een verandering van denken in de manier waarop we kleding ontwerpen, produceren, verkopen, verzorgen en verspreiden”, zo verklaart Brosbøl. Het actieplan richt zich hiermee op de volgende vier focuspunten:

  1. Duurzamer Scandinavisch design door het aanbieden van educatieve programma’s.
  2. Het verlagen van de milieu-impact van kleding in de productiefase door het vaststellen van gemeenschappelijke voorschriften en druk te zetten op de EU om een verbetering van de regelgeving rondom chemische middelen.
  3. Een betere afzetmarkt voor duurzame kleding en textiel door het promoten van groene aanbestedingen en eco-labels.
  4. De industrie meer bewust maken van de mogelijkheden van het recyclen en hergebruiken van kleding.

Haalbaarheid

In hoeverre dit gaat lukken, is nog maar de vraag. Wanneer er iets te zeggen valt over de gemaakte vooruitgang, zijn we minimaal een jaar verder. Beide ministers beamen dit en geven aan dat het plan gericht is op een complete make-over die voor de lange termijn geldt. Als laatste doet Brosbøl een oproep aan de industrie, de burgers en de ministeries om bij te dragen aan het streven. Als het lukt maakt Scandinavië een grote kans vooraanstaander op het gebied van duurzaam design te worden. Een slimme zet gezien de toenemende vraag naar eerlijke en meer milieu-vriendelijke kleding.

Lees hier de speech van Kirsten Brosbøl nauwkeurig terug. 

fotocc: Norden/Nordic Fashion Association


Weten welke rol de Nederlandse overheid speelt in het al dan wel of niet verduurzamen van de kleding-sector? Je leest het zondag op behindmycloset.

Een gedachte over “Groene make-over Scandinavische kledingindustrie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s