Dit zijn de grensverleggers in de leersector

Dieren, Merken

MYUZE, O My Bag en Stahl zijn genomineerd voor de ‘Sustainable Leather Award’. Deze drie Nederlandse merken zetten zich ieder op hun eigen manier in voor het verduurzamen van leerproducten in de mode-industrie. Belangrijk, want achter de productie van dit materiaal gaat nog altijd een hoop schimmigheid schuil.

kaderDiervriendelijke veeteelt, de strijd tegen kinderarbeid of verbeterde arbeidsomstandigheden. Het zijn alle drie voorbeelden voor een duurzame leerproductie. MYUZE, O My Bag en Stahl zetten zich ieder op hun eigen manier in voor schoner leer. Zo maakt MYUZE tassen van plantaardig gelooid leer, gebruikt O My Bag geen schadelijke chemicaliën bij het looien en maakt Stahl het mogelijk dat looierijen voortaan geen gebruik meer hoeven te maken van chroom en aldehyde tijdens het looien. De grensverleggers onder de loep gelegd.

MYUZE:

Het Amsterdamse tassenmerk MYUZE is een initiatief van Madelon Spijker. Vanaf 2014 brengt ze met haar bedrijf tassen op de markt van plantaardig gelooid leer dat afkomstig is van volledig biologische veehouderijen. Het bijzondere van MYUZE is dat elke tas een unieke code bevat die te herleiden is tot de koe waarvan het leer afkomstig is. Al het leer is afkomstig van biologische veeteelt uit Zweden aangezien daar de hoogste standaard voor dierenwelzijn wordt gehanteerd.  Het leer van MYUZE is daarnaast plantaardig gelooid , met behulp van een natuurlijk schors extract. Chroom of andere chemicaliën worden niet gebruikt zodat het leer vrij is van schadelijke stoffen en volledig biologisch afbreekbaar is.

Madelon Spijker, oprichtster MYUZE

Madelon Spijker, oprichtster MYUZE

O My Bag:

Paulien Wesselink is eigenaar en hoofdontwerpster van het Amsterdamse O My Bag. Sinds 2010 brengt ze eerlijke tassen op de markt. Na haar bezoek aan de lederwarenindustrie in India, leer is een van de grootste exportproducten van dit land, wilde ze een sociale onderneming opzetten die niet alleen rendabel zou worden maar ook op een eerlijke en duurzame manier te werk ging. Het eco-vriendelijke leer wordt geproduceerd in een leerlooierij waar geen schadelijke chemicaliën worden ingezet. In een gebied genaamd Kolkata in India worden de O My Bags in elkaar gezet. Een overzicht van de fabrieken waar de tassen geproduceerd worden vind je op hun website.

Stahl:

Stahl is een chemiebedrijf uit Waalwijk dat looichemicaliën, verf en coatings levert aan looierijen over de hele wereld. Dankzij Stahl’s nieuwe formule ‘EasyWhite Tan®’ kunnen looierijen leer looien zonder gebruik te maken van chroom en aldehyde. Ook is minder zout, water en energie nodig. Stahl is veruit het grootste en langst bestaande bedrijf van de drie genomineerden.

Lente/Zomer '14 O My Bag - by Josianne Zwart /

Lente/Zomer ’14 O My Bag – by Josianne Zwart /

Koplopers

Op 1 oktober wordt de ‘Sustainable Leather Award’ uitgereikt. De jury die ook bovenstaande drie bedrijven nomineerden, bestaat uit Marieke Eyskoot  (sustainable fashion en lifestyle-expert), Ralph Arbeid (leeradviseur), Marc Vooges (directeur-bestuurder van Sympany, kledinginzamelaar en -handelaar) en Vincent Bogaart (Investor Relations lead bij Pymwymic). Het doel van de prijs is niet alleen om de koplopers op het gebied van duurzaam leer te belonen maar hoofdzakelijk om meer bekendheid rondom dit materiaal te genereren. Innovaties in de leersector zijn volgens MVO Nederland hard nodig omdat veel leer dat nu in de winkels ligt niet erg duurzaam is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s