Hier breng je jouw oude kleding heen

Tips

Afgelopen week verscheen het stuk ‘Hoe textielinzameling keiharde business werd’ op behindmycloset. Uit het artikel blijkt dat het niet zo vanzelfsprekend (meer) is dat onze ingeleverde zakken met kleding ook daadwerkelijk bij een goed doel belanden. Nu steeds meer commerciële spelers de markt domineren, wordt het opletten geblazen wanneer je een zak met oude kledingstukken wilt inleveren. Hieronder een lijstje met instellingen die textiel inzamelen voor het goede doel:

  • De kledingbank: in veel provincies en grote steden staan tegenwoordig kledingbanken. Het werkt net als bij een voedselbank: de ingeleverde en bruikbare kleding wordt verdeeld onder inwoners uit die stad of provincie die hier recht op hebben. Jouw kleding kan dus terechtkomen bij een gezin dat zich niet of nauwelijks nieuwe kleren kan permitteren. Voor een overzicht van kledingbanken in Nederland klik op bovenstaande link.
  • Leger des Heils: Het Leger des Heils zet zich op verschillende manieren in voor zwakkere in de samenleving. Zo wordt de bruikbare kleding doorverkocht tegen een sociale prijs aan mensen die moeten rondkomen van een minimuminkomen en worden de overgebleven, niet-bruikbare kledingstukken, verkocht aan sorteerbedrijven waarvan de opbrengst naar hulpprojecten met tienermoeders, jeugdzorg en arbeidsintegratie gaan.
  • Sam’s kledingactie: Deze organisatie zet zich in voor mensen die in rampgebieden en ontwikkelingslanden leven.
  • Sympany: Dit is een nieuwe (in 2015 opgerichte) organisatie die is ontstaan na een fusie van stichting Humana en KICI. Een deel van het geld dat Sympany verdient aan het inzamelen van textiel wordt gestoken in Afrikaanse hulpprojecten. Zo wordt de bruikbare kleding door Afrikaanse werknemers doorverkocht via een speciaal kortingssysteem waarbij mensen uit de armere regio’s voor een redelijke prijs goede kwalitatieve kleding kunnen kopen.

Hoewel….. 

Bovengenoemde inzamelaars zijn allemaal charitatieve instellingen. Je kunt er dus van uit gaan dat de opbrengst van jouw ingeleverde zak met textiel voor een groot deel wordt ingezet om andere mensen te helpen. Toch moet hierbij een kanttekening worden gemaakt: het is niet onwaarschijnlijk dat een deel van de opbrengst in eigen organisatie wordt gestoken. Uit de jaarverslagen van het Leger des Heils, Sam’s kledingactie en Sympany blijkt dat gemiddeld tien procent van de opbrengsten wordt besteedt aan bijvoorbeeld arbeidskosten.

Advertentie

Een gedachte over “Hier breng je jouw oude kleding heen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s