Soul Salon: duurzame kleding- en accessoire merken  

Merken, Tips

Antipode, Karigar, Minu, Loop.alife en Noumenon. Het is een greep uit het aantal kledingmerken die afgelopen zondag en maandag op Soul Salon stonden. Tijdens deze tweedaagse modebeurs, gericht op duurzaamheid, toonden de merken hun nieuwste collecties voor volgend jaar zomer. Van T-shirts van bamboe tot vesten van gerecycled wol: er zat heel wat moois tussen. Dit zijn mijn favorieten: 

Sieraden:

A Beautiful Story

De sieraden van dit Nederlandse merk worden gemaakt door een groepje vrouwen in Nepal. Bijzonder, aangezien zilversmeden daar als een typisch mannenvak wordt gezien. Van armbanden tot kettingen en oorbellen. En van edelsteen tot zilver en hout. De collectie loopt flink uiteen. Op de website lees je de verhalen van de vrouwen die de sieraden maken. Een nadeel: de sieraden worden wel per vliegtuig vervoerd. Niet echt verantwoord aangezien een vliegreis maar liefst 7 tot 11 keer zoveel het milieu belast als dezelfde reis per trein. Maar, zo stelt a beautiful story zelf, ‘onze focus ligt op fair trade handel en kansen creëren voor producenten in een economisch moeilijke situatie.’

A Beautiful story

Kleding:

Antipode

Kleding gemaakt van bamboe. Je hoort het steeds vaker. Bamboe schijnt een stuk milieuvriendelijker te zijn dan bijvoorbeeld conventioneel katoen. Het groeit snel, heeft weinig water en geen bestrijdingsmiddelen nodig. De stof is daarnaast heerlijk zacht. Echter zit er wel een ‘maar’ aan. Om de stugge bamboetakken tot kledingvezel te verwerken, is een chemisch proces nodig. Het komt regelmatig voor dat die chemicaliën geloosd worden in rivieren en meren waardoor water vervuild raakt. Maar de mensen achter Antipode verzekerde mij dat de Chinese fabriek waarmee zij zakendoen, het afvalwater zuivert en op een verantwoorde manier omgaat met de chemische stoffen. Daar gaan we dan maar vanuit.

(Het kledingmerk heette voorheen Royal Bamboo)

Minu

Minu is eigenlijk geen op zichzelf staand kledingmerk. Het valt onder het Duitse merk Lana. Lana werd opgericht in 1987 en gaat dus al een tijdje mee in de duurzame kledingsector. De collectie van Minu kenmerkt zich door de fijne stoffen, biologisch linnen, katoen en wol, en de elegante, doch comfortabele pasvormen. De kleding wordt gemaakt in Duitsland of elders in Europa. De stoffen zijn GOTS (Global Organic Textile Standard) gecertificeerd wat wil zeggen dat ze aan hoge milieu-eisen en sociale criteria voldoen. Puntje van kritiek: op de website is niet te achterhalen waar precies de kleding en de stoffen vandaan komen. Dat kan transparanter. Iets dat overigens voor meer merken geldt.

Noumenon

Noumenon

Noumenon profileert zichzelf als ‘vegan cruelty free’ kledingmerk. Het is een opvallende tussen alle andere duurzame merken van nu. Het is erg hip en richt zich vooral op een wat jongere doelgroep: zo tussen de 20 en 28 jaar. Ook bij dit merk zijn het vooral de prachtige stoffen die opvallen. De tops uit de huidige collectie zijn gemaakt van reststoffen, afkomstig van meubilair. In rokken en broeken wordt de stof ‘Ramie’ verwerkt, ‘een juweeltje uit de Himalaya’, zo is te lezen. Het is doorzichtig en licht glinsterend. De stof is eeuwenoud en werd ook wel gebruikt voor het verpakken van mummies omdat het goed weerstand biedt tegen bacteriën. De kledingstukken zelf worden gemaakt in Litouwen. De naam van de fabriek is echter niet te achterhalen.

Twee keer per jaar komt het Nederlandse merk met een nieuwe collectie, die naar eigen zeggen ‘tijdloos’ en ‘seizoenloos’ is, zodat de kledingstukken zo veel mogelijk het hele jaar door gedragen kunnen worden en dat jarenlang. De designfilosofie van Noumenon luidt niet voor niets: ‘less is more’. Een echte aanwinst voor de (duurzame) kledingsector als je het mij vraagt.

& nog een leuk weetje: van de reststoffen worden weer nieuwe kledingstukken of meubels gemaakt. Zero waste!

Accessoires:

P’ienca

Bij het zien van de kleurrijke kussens en tassen van dit merk, wordt je spontaan vrolijk. Ze zijn gemaakt van Peruviaanse levensdoeken, een mix van antieke borduursels, oude panelen en etnisch handwerk van vrouwen uit bergdorpen in de Andes. In Peru worden de doeken gebruikt voor van alles en nog wat; als draagdoek voor de baby of als omslagdoek. Helena van Engelen begon elf jaar geleden een stichting in Peru en spoort nu samen met vrouwen uit de omgeving levensdoeken op die niet meer gebruikt worden om er vervolgens nieuwe producten zoals tassen, labels, etuis en kussens van te maken. Over een uniek kussen gesproken.

Karigar

Karigar

Het is misschien niet helemaal de juiste tijd om over sjaals te beginnen, maar deze van Karigar zijn de moeite waard om op je wishlist voor komende winter te zetten. De handgeweven sjaals, in prachtige lichte kleuren, zijn puur ambacht. Aan elk van de producten hangt een kaartje met daarop informatie over door wie en waar het is gemaakt. Zo zie je video’s, foto’s en de namen van de makers. Aan elke sjaal of doek werken zo’n veertien paar handen. Iemand verzamelt het draad, een anders spint het, weer iemand anders kleurt het en ga zo maar door. Alles wordt gemaakt in India.


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s