Deze ontwerpers hacken het fast fashion systeem

Merken, Tips

Snel en veel produceren tegen lage prijzen. Het zijn de speerpunten van het fenomeen fast fashion, mode die je koopt bij ketens als Zara, H&M en COS. Ruimte voor onafhankelijke ontwerpers is er nauwelijks meer. Twee Nederlandse modeontwerpers embedden zichzelf in het systeem en gaan daarmee de strijd aan. 

Waarom vinden de beste modeontwerpers in Nederland zo moeilijk een markt voor hun collecties? Het is een vraag die Francisco van Benthum en Alexander van Slobbe zich al langer afvragen. In hun project Hacked, die nu te zien is in het Tijdelijk Modemuseum in Rotterdam, gaan de twee op zoek gaan naar antwoorden.

tekst

Koopgedrag
Het probleem zit hem niet in de kwaliteit, de media-aandacht of overheidssteun. Oorzaken die wel te maken kunnen hebben met het feit dat onafhankelijke labels moeilijk een afzetmarkt kunnen vinden, zijn de weinig zakelijke bedrijfsvoering, de ontoegankelijkheid van productie- en distributiekanalen, het ontbreken van geëigende verkoopplekken en het veranderde koopgedrag van consumenten. Met name dat laatste punt speelt een grote rol, zo constateren Van Slobbe en Van Benthum.
Zo wordt volgens de ontwerpers het koopgedrag van consumenten voor een groot deel aangestuurd en bepaald door de grote merken; de fast fashion ketens. Het zet het kleine label op achterstand. Van eerlijke concurrentie is namelijk geen sprake. Grote merken als Mango, H&M, COS en Zara kopiëren onophoudelijk van onafhankelijke ontwerpers. Het prijsverschil maakt uiteindelijk de doorslag dat concurreren met deze merken voor kleine labels onmogelijk is.

DSC_0862

Tegengeluid
In het project Hacked willen Van Slobbe en Van Benthum de positie van de onafhankelijke ontwerper weer centraal stellen. Door de overproductie van de fast fashion industrie te hergebruiken en te upcyclen, embedden de twee ontwerpers zich in dit systeem. In plaats van productontwerpers noemen ze zichzelf procesontwerpers die restpartijen banderen als nieuw materiaal. Op deze manier kunnen ze , door zelf in het kamp van de opponent te gaan zitten, meeliften en gebruikmaken van hun productiemiddelen, prijsafspraken en marketingtechnieken.

DSC_0864

De eerste collectie ‘Hacked’

Eigen labelDSC_0871
Onder de naam ‘VAN SLOBBE VAN BENTHUM’ produceren zij collecties waarbij de
overschotten die het systeem creëert de voornaamste bron zijn. De eerste collectie genaamd HACKED bestaat uit jassen, T-shirts en accessoires zoals tassen, schoenen en shawls. Elk gevonden stuk is sterk op een bepaald seizoen gericht. Zo krijgt elk seizoen een eigen thema en een seizoenskleur. Zodra een stuk is uitverkocht wordt de collectie met een nieuw ontwerp aangevuld. Toch blijft het de vraag hoe schoon en duurzaam deze materialen daadwerkelijk zijn. Zelf geven de ontwerpers aan dat de kledingstukken die ze gebruiken weliswaar te goedkoop maar onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden zijn gemaakt. De ketens hebben volgens hun garant gestaan voor de kwaliteitscontrole, iets dat in de praktijk vaak te wensen overlaat. Een ding is in elk geval zeker: hergebruiken is beter dan verspillen.

De collectie is te koop bij Hôtel Droog, Amsterdam.Prijzen variëren van € 49,- voor een T-shirt en € 125,- voor een sweater tot € 159,- voor een leren tas.


 

Bron: Hacked Manifest 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s